Oorsprong heksenketel

Waar komt de naam heksenketel of goulashketel vandaan?
In Nederland noemt men de originele goulashketel ook weleens een heksenketel. Vooral de gietijzeren ketels zijn als heksenketel in Nederland erg bekend. Heksenketels komen van oorsprong uit Hongarije. In de tijden dat de Hongaren over de toendra trokken met hun kuddes runderen en schapen om ze te verkopen. De runderen die zwakker waren en onderweg stierven werden geslacht en gekookt in ketels boven een houtvuur. Samen met paprika, groente en plaatselijke gevonden kruiden. Zo ontstond de stevige goulashsoep. De smaak was heel variabel door dat de ene keer een schaap en de andere keer een paard of koe werd gekookt. Alleen de paprika was een vast ingrediënt. Het uiterlijk van de heksenketel is in de jaren niet veranderd. Het materiaal wel. Zo waren de heksenketels oorspronkelijk van plaatstaal of gietijzer en later  werden ze in het koper uitgevoerd . Uit het oogpunt van hygiëne wordt de heksenketel voor de moderne wereld geëmailleerd en in RVS uitgevoerd. In Hongarije serveert men na gelang het niveau van het restaurant uit emaillen, rvs of koperen ketels. Tegenwoordig kom je de heksenketel tegen op middeleeuwse feesten, de Charles Dickens evenementen St.Maarten avond en ook als glühwein ketel kom je ze steeds vaker tijdens de kerstborrel tegen, of in de tuin gezellig met vrienden een heerlijke soep samen maken.
Speciaal voor de west Europese markt zijn onze heksenketels voorzien van het veilig goedgekeurde glas emaillen.

Weergave