Onderhoud gietijzer



ONDERHOUD Gietijzer DO en PIE`S

Goed en zorgvuldig onderhoud van begin af aan, houdt de DO en Pie`s vele jaren in gebruik. Voor het
eerste gebruik moet de Dutch Oven en Pei`s“geseasond” worden, klaargemaakt worden voor gebruik.
De Dutch Ovens en Pie`s krijgen na de productie een beschermend laagje paraffine, zodat ze
onderhoudsvrij kunnen worden opgeslagen. Dit laagje moet verwijderd worden voor het
eerste gebruik. Zet de Dutch Oven  of Pie boven een warmtebron totdat de pot handwarm is. Maak
dan de pot schoon met keukenpapier, net zolang tot het papier geen parafine meer opneemt.
Als de beschermende laag is verwijderd, giet je een klein beetje plantaardige olie in de pot.
Stook het vuur hog op en wrijf deze olie met keukenpapier door de hele pot uit. Zorg dat de
binnenkant volledig bedekt is met een dun laagje. Wrijf ook de binnenkant van het deksel in
met olie. Laat geen laagje olie in de pot staan, want die wordt ranzig. Het is goed om de DO en Pie
ook aan de buitenzijde in te wrijven met olie. Dit hoeft maar een klein beetje te zijn. Hiervoor
kun je het keukenpapier gebruiken waarmee de binnenkant al is ingewreven. Het helpt tegen
het roesten en de DO  en Pie zien er beter uit. Als de DO  en Pie`s  goed onderhouden zijn werkt de olie net zo.
Gebruik eens een stuk jute in plaats van keuken papier, is beter en pluist niet zo en kan zo de was in en hergebruikt worden.
anti-aanbak als commerciële coatings.
Je Dutch Oven en of Pie  is nu klaar voor gebruik.

Het re-seasonen van de Dutch Oven of Pie
Als een Dutch Oven of Pie voor langere tijd niet is gebruikt, of als de olie ranzig is geworden (dat
ruik je zodra je het deksel van de DO haalt) of als de bescherming onvoldoende onderhouden
is, begin dan helemaal overnieuw alsof het om een nieuwe pot gaat. Verwarm de kookpot of pie,
maak hem schoon en zet hem opnieuw in de olie. Maak hem schoon, zoals in de vorige
paragraaf staat beschreven en zorg voor een dun beschermend laagje olie. Als de Dutch
Oven of pie roestig is geworden, is de pot nog niet hopeloos verloren. In de meeste gevallen kan de
pot worden hersteld en opnieuw worden gebruikt. Borstel de roest er zo veel mogelijk af.
Warm de pot op en maak hem schoon met behulp van olie. Wrijf de olie goed in, speciaal op
de roestige plekken. Het kost even wat tijd, maar als je de Dutch Oven daarmee kan redden,
is het absoluut de moeite waard.
Als de DO of Pie vuil is weggezet en voor langere tijd is blijven staan, kunnen er putjes in het
gietijzer zijn ontstaan. Een DO of Pie in deze conditie kan ook gered worden. Schrob de DO of Pie met
een zeepspons en spoel daarna goed schoon. Verwarm de DO of Pie tot al het vocht er uit is en zet
de pot dan opnieuw in de olie zoals hiervoor al is beschreven.

TIP
In plaats van olie kun je ook gerookt spek gebruiken dit wordt niet ranzig en geeft al een typische smaak af!
Zelf maak ik al mijn gietijzer zo regelmatig onderhouds vriendelijk schoon.